Портал за строителство, къртене на бетон, чистене и изовзване.

Потърсете ни на: 0899 / 11 99 98

Пуснаха втория лъч на метрото

Публикувано от admin на 6 - септември - 2012

С тържествена церемония, продължила над час, беше открит вторият лъч на софийското метро – от ж. к. „Надежда“ до ж. к. „Лозенец“. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева и почти всички министри от кабинета „Борисов“ изгледаха народните песни и танци, които се изпълниха на монтиран подиум с балони на метростанция „Сердика 2″.

В деня на откриването на втория лъч, пътуването в метрото бе безплатно, но същевременно с пускането му картата за пътуването в метрото в София поскъпва. Персонализираната ще струва 35 лева, а тази без име – 42 лева. Това предизвика недоволството на стотици пътници, ползващи метрото само по едната линия. Единичният билет за метрото запазва стойността си от 1 лв.

След като взаимно се поздравиха за построяването на втория лъч от софийското метро, Барозу каза, че с евросредства ще се реализира разширението на столичното метро до Летище София. Кърти Бетон.КОМ ще участва със своите къртачи в разширяването. Председателят на европейската комисия, чието посещение в страната продължи десетина часа, обясни, че по този начин България ще се свърже с Европа и със света. „Реализацията на този проект е пример как еврофондовете могат да водят до растеж и просперитет“, заяви Жозе Мануел Барозу.

От своя страна пък премиерът определи новия диаметър на метрото като „демокрация“: „Очаквам от председателя Барозу да продължи да ми пише: „Аз обичам България“ и да продължим толкова важните за страната ни проекти защото „такива проекти като метрото са самочувствието на нацията. Ние не мрънкаме за пари на Европейския съюз и ще усвояваме още повече средства от еврофондовете“, каза Борисов.

В своето приветствие президентът Росен Плевнелиев каза, че днес София ликува, а България се гордее с откриването на новата транспортна линия.

По време на церемонията стана ясно още и че шефът на метрото Стоян Братоев ще бъде удостоен със званието „почетен гражданин на София“ заради работата му по метрото. Премиерът го призова да му благодари за признанието: „Аз му казах на Братоев, че докато аз съм някакъв, той ще е в метрото“.

Някои от първите пътници намериха определенията на политиците за втория лъч от метрото като прекалени: „Помпозни изказвания, но гордост за него – при всички положения. Това не е една и единствена гордост, с други неща би трябвало да се гордеем“.

Пресичането на двете линии на метрото Люлин – Младост и Надежда – Лозенец ще става на пл. „Св. Неделя“, където има изградена подземна връзка между двете станции. „Втората линия на метрото започва от кв. „Обеля“, през ж.к. „Надежда“, Централна гара, пл. „Света Неделя“, НДК, бул. „Черни връх“. Той е с обща дължина 11 км с 11 метростанции, като 1,3 км от трасето е надземно, останалата част е подземна“, разказа пред Дарик директорът на Метрополитен Стоян Братоев.

Служителите на Кърти ДУМ ЕООД и екипът на Кърти Бетон.КОМ участваха и ще продължат да участват в разширяването на софийското метро и занапред.

По материал на: Д. Манолова, Хр. Рафаилова

http://dariknews.bg

Категории: Новини
  • Абонирайте се за RSS
  • Нашата Facebook страница

Търсене в сайта

Популярни публикации

Къртене в апартамент...

С разрастването на икономическата криза в България, все повече фирми ...

Добре дошли!

Добре дошли в порталния сайт за къртене, чистене и извозване ...

Цените на жилищата...

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете ...

Подновяваме и водопроводи...

Със средства по оперативни програми ще можем да подновим и ...

Строителството у нас...

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които ...