Портал за строителство, къртене на бетон, чистене и изовзване.

Потърсете ни на: 0899 / 11 99 98

Цените на жилищата падат

Публикувано от admin на 30 - юли - 2011

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете Националният статистически институт (НСИ) в петък. Движението надолу тръгна след третото тримесечие на 2008 г., като оттогава апартаментите в страната са поевтинели средно с 36%, достигайки цена от 909 лв./кв.м през второто тримесечие на 2011 г.

Понижението на годишна база е 6.4%, а спрямо предходното тримесечие е 1.6%, показват данните на НСИ.

През второто тримесечие жилищата в столицата са поевтинели с 2.1% спрямо предходното и с над 40% спрямо пика им през третото на 2008 г., показват данните на НСИ. В същото време във Варна е отчетен лек ръст на цените на апартаментите от 0.9% и към момента жилищата в морската столица са най-скъпите в страната.

Другите градове, в които НСИ отчита минимален ръст до 1.3%, са Благоевград, Русе, Търговище и малките градчета около София. В останалите 23 областни града има поевтиняване, като то е до 4% спрямо предходното тримесечие. В момента най-евтини са жилищата в Габрово – 525 лв./кв.м, Кюстендил – 565 лв/кв.м, и Видин – 571 лв./кв.м.

Цените на апартаментите в Стара Загора са се доближили плътно до тези в Русе, в който преди кризата жилищата бяха значително по-скъпи от тези в града на липите, показват данните на НСИ.

Интересен факт е, че апартаментите в Хасково вече са по-скъпи от тези в Плевен, Благоевград и Велико Търново, в които квадратният метър беше с до 400 лв. по-скъп допреди кризата спрямо Хасково.

25 юли 2011 – в. Дневник
Категории: Новини
  • Абонирайте се за RSS
  • Нашата Facebook страница

Търсене в сайта

Популярни публикации

Къртене в апартамент...

С разрастването на икономическата криза в България, все повече фирми ...

Добре дошли!

Добре дошли в порталния сайт за къртене, чистене и извозване ...

Цените на жилищата...

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете ...

Подновяваме и водопроводи...

Със средства по оперативни програми ще можем да подновим и ...

Строителството у нас...

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които ...