Портал за строителство, къртене на бетон, чистене и изовзване.

Потърсете ни на: 0899 / 11 99 98

Западната дъга на София

Публикувано от admin на 16 - март - 2013

Западната дъга на столичното Околовръстно шосе между източния край на автомагистрала „Люлин” и кръстовището с пътя за Калотина се изгражда, без да бъде спирано движението по старото трасе.

Първо ще се изградят лентите от източната страна на трасето, а автомобилите ще се движат по старата част на западната дъга на Околовръстното. След това движението ще бъде пренасочено по него и ще се изградят и другите ленти и съоръжения по трасето. Ще се работи по същия начин, както на южната дъга, където движението също не се спираше. Тази отсечка на западната дъга ще бъде с по 3 ленти в двете посоки и ще има и още по 2 локални платна.

Срокът за изграждането на трикилометровото трасе е 22 месеца, индикативната цена – около 40 млн. лева. Проектът на обекта предвижда да бъдат изградени също и мост на река Какач и 2 кръстовища на повече от едно ниво.

Все още не е уточнен в детайли проектът за съоръжението при пътя за Калотина, като един от важните елементи от него ще е левият завой към северната скоростна тангента.

„Трасето на северната тангента бе избрано, защото е с около 8 км по-късо от сегашната северна дъга на околовръстното”, каза инж. Лазар Лазаров, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). „То минава през земеделски земи и ще се изхарчат по-малко пари за отчуждаване на имотите. Отделно от двете страни на сегашното трасе на околовръстното бяха изкупени всички терени и това щеше да оскъпи много изграждането на отсечката”, припомни той.

По времето, когато се разиграваха страстите с концесията на автомагистрала „Тракия”, имаше идея цялото трасе от Калотина до София и северната скоростна тангента да станат част от аутобана към Бургас. Нулевият лот трябваше да се изпълни от бъдещия концесионер и да свързва българо-сръбската граница при Калотина с „Тракия”.

Автор: Васил Нанчев
www.monitor.bg
Снимка: Кърти ДУМ

Категории: Новини
  • Абонирайте се за RSS
  • Нашата Facebook страница

Търсене в сайта

Популярни публикации

Къртене в апартамент...

С разрастването на икономическата криза в България, все повече фирми ...

Добре дошли!

Добре дошли в порталния сайт за къртене, чистене и извозване ...

Цените на жилищата...

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете ...

Подновяваме и водопроводи...

Със средства по оперативни програми ще можем да подновим и ...

Строителството у нас...

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които ...