Портал за строителство, къртене на бетон, чистене и изовзване.

Потърсете ни на: 0899 / 11 99 98

Напредва строителството на метрото

Публикувано от admin на 6 - юни - 2013

По данни на фирма Кърти ДУМ, ангажирана в строежа на софийското метро, работата по подземната железница напредва с бързи темпове. Работи се активно в участъка от сегашната станция „Цариградско шосе“ в посока летище София. Компанията е ангажирана в извозването  на строителните отпадъци от площадката, както и в къртене и почистване. Очаква се метрото да достигне до летището през 2015 г.

Новата отсечка от бул. „Цариградско шосе” до летището е с дължина от 5 км и ще има четири метростанции. Строителството й ще струва 136 млн. лв., като финансирането е осигурено по оперативна програма “Транспорт”. От тях 110 млн. лв. са безвъзмездна европейска помощ, а останалата част се осигуряват от Столичната община.

За да върви по-бързо, строителството е разделено на три участъка. Първият с дължина от 2 километра ще се изгражда тунелно след бул.”Цариградско шосе”, което преминава в открито трасе 200 метра преди метростанция, разположена между бул.”Проф.Цветан Лазаров” и ул.”Кап.Димитър Списаревски”. Изпълнител е “Станилов – Метропроект” на цена от 23.5 млн. лв. без ДДС.

Вторият участък от 3 километра ще се строи по открит способ. Трасето минава под пътното платно на бул.”Кръстю Пастухов” от ул.”Капитан Димитър Списаревски” до бул.”Искърско шосе”. Метростанцията ще бъде разположена под кръстовището на булевардите ”Кръстю Пастуховм” и “Искърско шосе”. По проекта е предвидена малка жп гара на линията София – Пловдив. Изпълнител на обекта е обединение „Метро Дружба“, в което влизат „Трейс груп холд“, „Мостконсулт“ и “Ар Джи Би“ срещу 63.6 млн. лв.

Последният участък от ул.”Поручик Неделчо Бонев” до летище “София” е с дължина 2 км и ще има две открити метростанции. Станцията при летището е с входове, разположени непосредствено до входа на пътническия терминал на новото летище. Изпълнител е консорциум “Метро Сифер”, в което влизат пловдивската “Сиенит“ и „Архитекти Серафимови“. Стойността на обекта е 48.95 млн. лв. без ДДС.

Източник: mediapool.bg
Снимка: www.kurti-chisti-izvozva.com

Категории: Новини
  • Абонирайте се за RSS
  • Нашата Facebook страница

Търсене в сайта

Популярни публикации

Къртене в апартамент...

С разрастването на икономическата криза в България, все повече фирми ...

Добре дошли!

Добре дошли в порталния сайт за къртене, чистене и извозване ...

Цените на жилищата...

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете ...

Подновяваме и водопроводи...

Със средства по оперативни програми ще можем да подновим и ...

Строителството у нас...

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които ...