Портал за строителство, къртене на бетон, чистене и изовзване.

Потърсете ни на: 0899 / 11 99 98

Строителството у нас започна да се възстановява

Публикувано от admin на 23 - август - 2011

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които има подобрение в строителния бранш, показват данни на Евростат за юни. Тогава строителната продукция у нас се е свила с едва 2,6%, а през май спадът е бил 14,1%. В Португалия понижението е с 2,1%, а през май е било 8 на сто. Другата държава с подобрение в сектора е Словения. Там през юни строителството е отчело спад от 1%, а през май намалението е било 4,4%.

Данните на Евростат обаче показват, че ситуацията в строителството в ЕС и в еврозоната продължава да се влошава. През юни строителството във валутния съюз се е сринало с рекордните 11,3% за последните 16 месеца. В ЕС понижението е от 8,1% за същия период.

Най-тежка е ситуацията в Испания. Там строителството се е свило с 43,7% спрямо година по-рано, което е най-голямото понижение за последните шест месеца. През март строителството в Испания намаля с 37%, а през май – със 17%.

Словения е другата държава от ЕС със значителен спад в бранша. През юни строителството е намаляло с 35,9 на сто. В Румъния пък понижението е с 10%. Това е знак, че проблемите в северната ни съседка не са преминали, въпреки че през май страната успя да постигне първи ръст от началото на кризата в рамките на 3,5%.

Дори в държавите, при които е отчетен ръст на строителството, той е значително по-нисък в сравнение с нивата му от предходния месец. Най-голям ръст има на строителството в Полша. През юни увеличението е с 16,2%, но през май скокът беше с 24,7%. Ръст на строителството има и в Швеция – с 4,5%. Строителството отчита положителни тенденции също в Германия и Холандия.

19 август 2011 – в. Монитор
Категории: Новини
  • Абонирайте се за RSS
  • Нашата Facebook страница

Търсене в сайта

Популярни публикации

Къртене в апартамент...

С разрастването на икономическата криза в България, все повече фирми ...

Добре дошли!

Добре дошли в порталния сайт за къртене, чистене и извозване ...

Цените на жилищата...

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете ...

Подновяваме и водопроводи...

Със средства по оперативни програми ще можем да подновим и ...

Строителството у нас...

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които ...