Портал за строителство, къртене на бетон, чистене и изовзване.

Потърсете ни на: 0899 / 11 99 98

Превъзхождат ли панелките новото строителство?

Публикувано от admin на 23 - октомври - 2013
Кои жилищни имоти се продават най-лесно? Този въпрос засяга както собствениците, решили да продават, така и предприемачите, които имат намерение да продължат в същата сфера на бизнеса след големия бум. Отговорът е толкова относителен, че няма как да бъде еднозначен и 100% точен, твърди консултант Ивелин Косев.

Лесно се продават, ако изобщо има понятие като „лесна продажба“, хубавите апартаменти. Това е клише, което обаче означава доста повече от едно прилагателно, когато говорим за основния закон на икономиката, а именно – търсенето определя предлагането.

Преди няколко години търсенето беше главозамайващо по мащабите си, а продажбите „на зелено“ бяха на мода, спомня си специалистът. Тогава станахме свидетели, че и проектирането, и изпълнението на сградите с цел да се произвежда възможно най-бързо нов продукт, бяха меко казано занемарени.

Строяха се „кутийки“ с некачествени материали, твърди Косев. Това водеше до основен ремонт от купувачите само след две години експлоатация (разбира се имаше и изключения). При това всеки апартамент включваше такъв процент общи части, че едва ли не хората плащаха и за плочките от тротоара пред сградата.
Сега нещата са коренно различни и може би влизат в нормалните рамки на този бизнес, като изключим все още високата цена на паричния ресурс, наложена от банковата система, коментира Косев.

Необходимо е да се осъзнае, че цялостната оценка да дадена сграда или на конкретен апартамент не идва само от цената и локацията, колко и важни да са те. Добавената стойност на всеки имот започва от паркоместата, градинките в околоблоковото пространство, приятните общи части и прочие.

Защо все още се продават панелки? От една страна заради цената, но мнозина предпочитат просторните помещения в тях, отколкото „клаустрофобичното“ ново строителство. Мнението на експерта е, че на почит са просторните светли и пълни с въздух помещения.

В панелните апартаменти кухнята най-често е отделно помещение от порядъка на 10-15 кв.м, холът е около 20-25 кв.м, а спалните – 12-15 кв.м. Имайки предвид новите тенденции кухнята, трапезарията и дневната да са едно помещение, дневният тракт би трябвало да е поне 40 кв.м. Не може на половината площ да се наблъска всичко и човек да се чуди къде да си сложи дивана за пред телевизора и къде – масата за хранене.

Това, за съжаление, доскоро беше реалността, отчита консултантът. Радостен е фактът, че вече има хора, които четат и се образоват достатъчно преди избора си на жилище. Някои решават да следват Фън Шуй философията и т.н. От своя страна това ще застави строители, предприемачи и инвеститори да творят при строежа на жилища. А не да изливат бетон в сгради, които ще останат в историята като „гаф на архитектурата“.

Източник: ceb.bg
Автор: Анастасия Станишева
Снимка: 1kam1.com

За подобни гафове има ефективно решение – фирми като Кърти ДУМ, които се специализрат в къртене на бетон, тухли, мазилка, както и в извозването на строителните отпадъци.
Категории: Новини
  • Абонирайте се за RSS
  • Нашата Facebook страница

Търсене в сайта

Популярни публикации

Къртене в апартамент...

С разрастването на икономическата криза в България, все повече фирми ...

Добре дошли!

Добре дошли в порталния сайт за къртене, чистене и извозване ...

Цените на жилищата...

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете ...

Подновяваме и водопроводи...

Със средства по оперативни програми ще можем да подновим и ...

Строителството у нас...

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които ...