Портал за строителство, къртене на бетон, чистене и изовзване.

Потърсете ни на: 0899 / 11 99 98

Свързаха Азия и Европа с тунел под Босфора

Публикувано от admin на 25 - ноември - 2013
Големият подарък за 90-ата годишнина от създаването на турската република беше откриването на „проекта на века“ – жп тунела под Босфора, който свързва Азия и Европа. На церемонията са присъствали турският президент Абдулла Гюл и премиерът Реджеп Таип Ердоган, японският премиер Шиндзо Абе и румънският премиер Виктор Понта, както и девет министри от осем страни, включително от България, съобщи infrastructure.bg. В състава на българската делегация са били транспортният министър Данаил Папазов и генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев, уведомиха няколко дни след събитието от държавното предприятие.
За първи път идеята за железопътен тунел под Босфора се е появила преди 153 години по време на султан Абдул Меджид, 31-вия султан на османската империя, чиито синове са последните й владетели.
Изграждането на тунела започна през 2004 г. от японско-турски консорциум, но бе замразено в продължение на няколко години – при изкопните работи бяха открити ценни археологически находки, които показват, че Истанбул е на повече от 8000 години.
Съоръжението е изчислено за земетресения с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, защитено със специална система срещу земетресения, както и от система за автоматично управление на влаковете, съвместима с европейската ERTMS.
Подводната част от тунела е 1.4 километра на 60 м под дъното на пролива. Цялата му дължина е 13.6 км. Съоръжението ще даде възможност метрото да свърже за няколко минути двата бряга на турския мегаполис и да облекчи транспортните му проблеми, отбелязват турските медии. То е част от големия железопътен и метро проект „Мармарай“ на стойност 5 млрд. долара, който стартира преди девет години и предвижда обновяване и разширяване на съществуващата жп мрежа. По новата линия между европейската и азиатската част на Истанбул с дължина 76 км ще има 3 нови подземни станции и ще бъдат основно ремонтирани 37 съществуващи гари.
Според прогнозите през тунела ще преминават по 1 милион пътници дневно, а през нощта по него ще се движат предимно товарни влакове.
Очакваме с пускането на тунела под Босфора да се повиши с 15% жп трафика още през първата година, отчита генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев. За това и ние бързаме, за да можем да изградим нашата отсечка турска граница – Свиленград – Пловдив – София – Драгоман. Така ние ще привлечем транзитните товари, което ще ни донесе много приходи, смята инж. Ламбрев.

Автор: Милена Василева
Източник: http://stroitelstvo.info

Екипът на Кърти Бетон.КОМ пожелава на българските строители и граждани някой ден да се радваме на проекти с подобен мащаб. Дотогава ние ще се стараем да предоставяме на нашите клиенти отлични услуги в сферата на къртенето, чистенето и изозването на строителни отпадъци.

Категории: Новини
  • Абонирайте се за RSS
  • Нашата Facebook страница

Търсене в сайта

Популярни публикации

Къртене в апартамент...

С разрастването на икономическата криза в България, все повече фирми ...

Добре дошли!

Добре дошли в порталния сайт за къртене, чистене и извозване ...

Цените на жилищата...

Цените на жилищата продължиха да падат 11-о поредно тримесечие, отчете ...

Подновяваме и водопроводи...

Със средства по оперативни програми ще можем да подновим и ...

Строителството у нас...

България е сред трите държави в Европейския съюз, в които ...